Dagens Arena

Glad sommar!

Dagens Arena tar nu sommarledigt och återkommer måndag 13 augusti. Men sajten är full av läsning som räcker länge. 

Under rubrikerna Nyheter, analys, granskning ledare, krönikor, debatt och essä ryms en rad texter som håller många veckor än.exempelvis vår valspecial om skolan, bostäderna och arbetsmarknaden.

Ledarredaktionen delar med sig av sina lästips här.

Ta även del av alla artiklarna från Almedalsveckan. Och missa inte de vassa och spännande texterna på Arena Essä. Du får ett smakprov här. Fler texter hittar du här. 

Ha en fin sommar!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev, gratis via denna länk. Kom ihåg att bekräfta mejlet.

 

Inlägget Glad sommar! dök först upp på Dagens Arena.

15 lästips från ledarredaktionen

Politik, samhälle och skönlitteratur, är en oslagbar kombo, om Dagens Arenas ledarredaktion får välja. Här är några tips på god läsning under lediga veckor. Vi återkommer den 13 augusti.

 

Håkan A Bengtsson:

Håkan A Bengtsson

 

 • Shaun Bythell: En bokhandlares dagbok.

Är inne på dagböcker denna sommar. Läser Ulf Lundells Vardagar, överraskande bra, för övrigt. Rekommenderas. Men sommarläs också Shaun Bythels bokhandlardagbok. En påminnelse om vilken viktig infrastrukturell kulturinstitution bokhandeln och antikvariaten utgör. Finns i hela landet.

Den här boken utspelas i skotska Wigtown och är laddad med den bästa brittiska sardoniska humorn. Själv har jag utvecklat en egen vana. När jag besöker ett ställe går jag till den lokala bokhandlaren. Jag hittar alltid något läsvärt som jag bär med mig hem. Gör det du också! Och har du den inte så varför inte köpa och läsa En bokhandlarens dagbok?

 

Ulrika Kärnborg

Ulrika Kärnborg

 

 • Nina Burton Gutenberggalaxens nova

En total makeover av den politiska kartan kan gå blixtsnabbt. Det visar nazisternas oväntade framfart under Almedalsveckan. I sin redan klassiska essä om reformationen och 1500-talets medierevolution förklarar Nina Burton hur.

 

Mats WIngborg:

Mats Wingborg

 

 • Svenska noveller från Almqvist till Stoor Bonniers, 2018.

Fantastisk samling med svenska noveller. Här finns pärlor som Stewe ClaesonsIndustrisemesterns första dag” och Cecilia DavidssonsSolrosor”. I Staffan Lindbergs novell ”Bortamatch” finns en reflektion som känns aktuell dessa dagar: »Fotboll var ju trots allt inte allting här i världen«. Och en ung man och kvinna som möter varandra i varsitt lag flyr tillsammans mitt under den pågående matchen. Redaktörer är Ingrid Elam och Jerker Virdborg. Novellsamlingen kan ses som en systerbok till antologin ”Svensk poesi”, som kom ut 2016.

 

Liv Beckström:

Bild: Carl von Scheele.

 

 • Jaqueline Woodson brown girl dreaming 2014 översatt Brun flicka drömmer  (Natur & kultur)

Brown girl dreaming är Alma-pristagen Jacqueline Woodsons uppväxtberättelse om en liten svart flicka i USA på 1960- och 1970-talen. Med ett prosalyriskt sjungande språk får hon sin barndom i South Carolina och i New York att vibrera av kärlek, vänskap, sorg och längtan. Hon lever i en omvälvande tid av kamp emot rasism. Och mitt i detta får hon den uppmuntran, tolerans och kärlek som hjälper henne, flickan som läser och skriver så långsamt, men som älskar att hitta på historier, att hitta sin uppgift och plats i världen.

Översatt är boken tänkt för 10-12-åringar, men som all god litteratur är det en sann allåldersbok.

 • Eduard Louis En finir avec Eddy Bellegueule,  (Göra sig kvitt Eddy Bellegueule)

En ruskigt välskriven uppväxtskildring om en ung pojkes försök att smälta in och hitta ut ur våldet och homofobin i en arbetaklassfamilj i norra Frankrike.

 

Linnea Swedenmark:

Linnea Swedenmark Foto: Jenny Lindahl

 

 • Rich boy, skriven av  Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

När jag läste ut den här boken sa jag till alla att jag inte tyckte den var särskilt bra. Alls.

Men vissa böcker växer. Nu, några veckor senare, längtar jag efter att vänner ska läsa ut den så att vi kan diskutera den.

Läs den du med, så kan vi prata om den sen!

 

Lisa Pelling

 

Lisa Pelling

 

 • Hynek Pallas, Ex – Migrationsmemoar 1977-1917

Jag hade stora förväntningar efter Hynek Pallas drabbande ”Oanpassbara medborgare” från 2016. Men jag fascineras av Hynek Pallas smart berättade självbiografi. Upptäcker att vi gått på samma skola, vuxit upp i samma bostadsområde, men levt i olika världar.

En bok om språk, identitet, rötter – och migrationslandet Sverige.

 • Zadie Smith, Swing Time

Kan inte släppa ifrån mig Swing Time, en mångfasetterad skildring av det rasifierade brittiska klassamhället. Följer andlöst de två flickorna som blir varandras allierade på kyrkans danskurs eftersom »vår hud hade exakt samma bruna ton – som om samma stycke används för att skapa oss båda två«, och deras kamp för att hantera de drömmar som inte kan bli verklighet.

 

Daniel Mathisen:

 

Daniel Mathisen

 

 • The Man In The High Castle av Philip K. Dick.

Om du vill läsa en bok som vecklar ut mörkrets yttersta konsekvenser ska du kasta dig över Philip K. Dicks lysande klassiker. Vass, rolig – och riktigt obehaglig.

 • Kate Evans Threads From The Refugee Crisis (Verso).

Ett seriealbum som fångar flyktingkrisens hjärtskärande verklighet genom personporträtt och dialoger från lägren i Calais.

 

Vesna Prekopic

Vesna Prekopic

 

 • Duraid Al-Khamisi, Mellan floderna (2018)

Denna fantastiska roman är en surrealistisk saga om ett folk och ett land som trots mörker och misär både överlever och lyckas med konststycket att leva.

En bok att sluka och uppslukas av!

 

Silvia Kakembo,

Silvia Kakembo

 

 • Störst av allt  av Malin Persson Giolito

:Störst av allt är en deckare där handlingen är förlagd till Djursholms allmänna gymnasium. Författaren Malin Persson Giolito (för övrigt dotter till GW) skildrar ett terrordåd i överklassmiljö utfört av en av ”deras egna”. Spännande klassdynamik och träffsäkra karaktärer.

Lockar till och med till skratt emellanåt!

 

Björn Elmbrant

Björn Elmbrant

 

 • John Lapidus Vårdstölden

Nästa gång sjukvårdsköer är ämnet för något reportage
i TV Inför valet kan du nästan säker på att där inte nämns
att det finns gräddfiler till vård för dem som har pengar.
Vill du veta mer om detta ska du läsa John Lapidus
bok Vårdstölden.  650 000 personer, en tiondel av
Sverige har privata sjukvårdsförsäkringar och kan köpa sig
förbi månadslånga köer hos offentligfinansierade
privata vårdgivare.

Titeln på boken syftar på att de med
pengar snyltar på det gemensamma. Och den gruppen växer

 • Barry Eichengreen, The Populist Temptation

Den amerikanska ekonomhistorikern Barry Eichengreen, som
skrivit om Europa på 30-talet kom nyligen med en högaktuell bok om den populistiska frestelsen. Han tycker inte det är så konstigt att populister som Trump och andra vinner debatten i spåren på en växande ekonomisk
osäkerhet, migration och att de stora partierna ofta saknat förmåga
att lyssna in folkets stämningar.
Till bokens förtjänster hör att han kan binda ihop historien med nuet.

Det mesta har hänt förut. Men varför har vi lärt oss så lite?

Inlägget 15 lästips från ledarredaktionen dök först upp på Dagens Arena.

Här är artiklarna från Almedalsveckan 2018

Valårsveckan i Almedalen dominerades förstås av partiledarnas tal och utspel. Vi har samlat dem här, tillsammans med Dagens Arenas övriga artiklar från Almedalsveckan 2018.

PARTILEDARTALEN |

Partiledartalen inleddes med Moderatledaren Ulf Kristersson, som söndagen den 1 juli använde sin tid till att bland annat tala om lag och ordning, regeringsmakten, migration och möjliga samarbeten inför 3 500 personer.

Ulf Kristersson i Almedalen 2018.

 

Måndagen var Vänsterpartiets och Jonas Sjöstedts tur. I regn men med opinionsvinden i ryggen talade han om kraftigt höjda skatter och ökad jämlikhet. Gratis idrottsskola för unga lanserades.

Jonas Sjöstedt Foto Region Gotland Peter Häggbom Norrby.

 

Tisdagen var Liberalernas dag och Jan Björklund talade med entusiasm inför 2 700 personer om en färdplan för Euron och stärkt medlemskap i EU. 

Liberalernas Jan Björklund talar på Almedalen 2018

 

Onsdagen talade Centerpartiets Annie Lööf som inledde med en känslostark apell mot hatet inför 3 900 personer.

Centerpartiets Annie Lööf talar i Almedalen.

 

Torsdagen, Socialdemokraternas dag, med publikrekordet 4 100,  talade S-ordförande och statsminister Stefan Löfven om ett Sverige som håller ihop, med exempel från sin egen klass- och bildningsresa.

Stefan Löfven, foto: Region Gotland Tove Turesson

 

På fredagskvällen talade Ebba Busch Thor inför 900 personer om KD som det nya välfärdspartiet.

 

På lördagen talade SD-ledaren Jimmie Åkesson inför 1400 entusiastiska supportrar om nationalismen och det nya »folkhem« han vill åstadkomma med sin politik.

 

Veckan avslutades på söndagen 8 juli då språkröret Isabella Lövin talade för Miljöpartiet, som garanten för klimatet och en politik för en framtid för barnen. Hon krävde också L och C på besked, vilken knapp trycker de på när nästa regering ska utses?

Isabella Lövin i Almedalen 8 juli 2018.

 

DEBATT |

Josefin Johansson, från LO: Ung skrev om satsningen på facket på sommarjobbet som på ett hårresande sätt visar hur dåligt en del unga blir bemötta på sitt första jobb.Kortare tidsgräns för utbrändhet och depression, återställd bortre tidsgräns och en skarpare kontroll av arbetsgivare med höga sjukskrivningstal.

Barn  i missbrukarfamiljer utsätts mycket ofta för misshandel. IOGT-NTO och Junis skriver om vad vuxna i omgivningen kan göra för att stärka och skydda barnen.

Stå upp för öppenheten, skriver Heike Erkers och Ulrica Berge, Akademokerförbundet SSR.

Hyresgästföreningen pläderar för ökad regional makt över bostadsplaneringen som kan ge ett mer blandat boende.:

Kan den svenska demokratin förstöras inifrån? Torbjörn Nilsson professor i historia vid Södertörns högskola analyserar demokratins prövningar när rösträtten och demokratin fyller 100 år.

Moderaternas förslag om kortad sjuktid för depression och utmattningssyndrom kan få svåra konsekvenser, skriver Anna Liljerot, specialist i psykiatri.

Konservativa krafter skuggar Almedalen och Pride, skriver HBTQ-debattören Tom Andersson. 

Koppla ner, logga ut och koppla av: Catarina Rolfsdotter Jansson skriver om tystnadens läkande kraft.

LEDARE |

Håkan A Bengtsson: Klarar demokratin att en tredjedel inte deltar?

Björn Elmbrant: S pensionslöfte kan möta motstånd i »Väktarrådet«

Lisa Pelling: Ta kampen om tiden!

Linnea Swedenmark: Vinn val med budskap om tält och grönsaker 

Håkan A Bengtsson: Högerns »68« kan bli skördetid för borgerliga radikaler 

NYHETER |

Svenskt Näringsliv kritiska till S-utspel

Visby stod upp för mångfald

S vill höja pensionsavgiften »Viktigaste beskedet hittills i valrörelsen« 

Alliansen: Brott bör i större grad vara skäl för utvisning

Duell mellan Andersson och Svantesson: 3 frågor som skiljer S och M åt.

C lanserar integrationsår – S är försiktigt positiva 

Etableringsjobb: Olika syn på hur utbildning ska gå till 

Vad lovade och höll partierna i klimatpolitiken?

2300 kr lägre lön i privat äldreomsorg

Papper och penna är valets styrka.

Det här vill Moderaterna med sjukförsäkringen   

M vill få med sig facken på LAS-förändring

Moderat förslag: Höj skatten för de fattigaste. Här sammanfattas essän i samma ämne.

Franska ministern: »Vi inspireras av den nordiska modellen«

ARENA ESSÄ |

Moderaterna vill höja skatten för låginkomsttagare, visade en analys av nationalekonomen och journalisten Micael Kallin . Fler än 300 000 personer skulle drabbas.

Inlägget Här är artiklarna från Almedalsveckan 2018 dök först upp på Dagens Arena.

Isabella Lövin kräver SD-besked av C och L

Isabella Lövin  ser klimatet som den stora ödesfrågan och sitt Miljöparti som garanten för att utvecklingen ska vända. Klimatet kan inte vänta och vi är det enda partiet som tar det här på allvar, säger hon och kräver samtidigt besked av C och L om vilken regering de tänker stödja.

Solen gassar och  Miljöpartiets Isabella Lövin inleder inte oväntat med baksidan av det värmen. Den globala uppmärmningen får effekter lokalt och globalt, torkan i Tchad, brist på bete på Gotland, en bekymrad fårbonde vid gula marker som kanske måste nödslakta på grund av foderbrist. Det är ett allvarligt och uppfodrande tal, buret av ett starkt engagemang.

– Bara för att vädret är galet måste inte politiken vara det, konstaterar hon.

I sitt mer mer än 45 minuter långa tal uppehåller sig Isabella Lövin huvudsakligen vid vägen till ett fossilfritt samhälle, och det ansvar hon tycker att politiken idag ska ta för den värld som lämnas över till kommande generationer något som hon menar att de borgerliga partierna i allians med SD inte tar.

M och Ulf Kristersson som vill sänka skatt på bensin och diesel och minska miljöbudgeten med 30 procent får sig en extra känga, liksom Jimmie Åkessons och SD:s  förslag att ta bort bidrag till SMHI för att de gör »propaganda«. Hon raljerar med en opposition som övervägde missgroendevotum för en flygskatt på 60 kronor.

–  Är det att vara vuxen i rummet är det att vara mogen i politiken på laneten jorden 2018

Hon framhåller förstås det arbete som den rödgröna regeringen gjort, där bland annat en blocköverskridande överenskommelse om en väg till 100 procent förnybar energi utan kärnkraft har vi nu på plats och en fossilfri industri senast 2045.

Roligare än att vinna fotbolls-VM, utbrister hon när hon berättar om ett besök i Luleå för att ta första spadtaget vid anläggningen Hybris, som hoppas kunna producera stål utan kol i framtiden. Och extra lycklig är hon över hur de stora, tunga industrierna nu besöker regeringen för att berätta om sina planer för omställningen till en fossilfri. framtid.

Som författare och journalist har Isabella Lövin inte jättelång erfarenhet av politik, men hennes sakkunskap och övertygelse får i alla fall publiken i Almedalen att jubla.

Hon ger sig också in i landsbygds- och försvarsdebatten genom partiets nya utspel om att landet måste öka sin självförsörjningsgrad av matproduktion från nuvarande 50 till 80 procent.

–  Böndernas problem är vårt problem, mat växer inte på ICA, säger hon och tillfogar kravet på skatt på importerat »fulkött« som konkurrerar med svenska bönder och behåller knorrarna på grisarna i hagen och sparar djur från antibiotikabehandlling.

Hon slår fast:

»Klimat handlar om biljoner dollar i skador på infrastruktur, mark som försvinner, det handlar om säkerhet och trygget för våra barn.

Jag säger inte detta för att jag är Miljöpartist. Jag är Miljöpartist för att jag vet det här.

Partiet bildades av insikt om de här frågorna för 35 år sedan, för att vi är det enda partet som tar det här på allvar.«

Valet kommer kraftigt påverka vilken politik Sverige ska föra de följande fyra åren, säger Isabella Lövin och inspirerad av Barack Obama försäkrar hon att den optimism hon känner också kan ge resultat:.

– Mitt svar till svenska folket är: Jo, är här, jo vi kan göra det och jo, vi kan göra det nu. Vi tror att vi kan lyckas. Kalla oss naiva, det bjuder vi på. För vi vet att vi har rätt!

Trots vikten av kraftfulla steg här och nu hyllar Isabella Lövin det politiska hantverket och dess kompromisser och hon »vill stå upp för demokratins tråkiga kvarnar. Det är nämligen de som står mellan oss och avgrunden«.

Hon varnar för »starka män som tar genvägar, inte har tid med EU, skyller på Pariasavtal, George Soros, bygger murar. Beskedet om att SD vill ha folkomröstning i Sverige om EU ser hon som djupt oroande, även om partiet själv tidigare varit kraftfulla motståndare till EU.

– När populism kombineras med högerextremism blir den riktigt farlig, säger hon.

Veckans turbulens runt de borgerligas olika besked om utskottsplatser till SD kommenteras i talet och Isabella Lövin kräver besked av Centerpartiet och Liberalerna inför valet när allianspartierna »steg för steg säljer ut sina gamla principer och flyttar gränsen.

:- Inget har förändrats i SD:s ideologi, däremot har de borgerligas inställning förändrats.

I ett läge när Ulf Kristersson vill ta makten med hjälp av SD är det C och L som avgör om vi får en blåbrun regering eller inte, säger Lövin och undrar: Vilken knapp tänker de trycka på.? Väljarna har rätt att få veta före valet. Blir det ja eller nej till en regering beroende av SD.

Miljöpartiet är ett migrationsvänligt parti. Men i talet kommer huvudsakligen hjälpen till flyktingar utanför Sverige upp och hon undrar:.

– När antalet flyktiingar ökar med tre mliljoner på ett år vad ska vi då röra öka eller minskak biståndet eller pengarna till FN? Barnen i flyktinglägret är också våra.

Den kanske mest skrämmande bilden från den pågående miljöförtörelsen är Isabella Lövins berättelse om hur haven nu är så dränkta i plast att forskarna hittar mikroplaster överallt till och med i Antarktis:

«Bilderna från en ö från Tasmanska havet där frivilliga hjälper sjöfågelungar att kräkas upp plast är närmast outhärdliga. Det som kommer är skurar av plastbitar. Vissa har upp till 200 plastbitar i sina små magar.

– Tyvärr har vi hittat 3 600 föremål av skräp per 100 meter även på den svenska bohuskusten. Vi måste få stopp på plastföroreningarna av våra hav, säger hon och kräver plastskatt, men säger också självkritiskt att man måste göra mycket mer.

Det räcker knappast med förbud mot mikroplaster i smink och tandkräm och frivilliga avgifter på plastpåsar i butiker.

Dock, klimatet må oroa, men MP lockar just nu knappt 4,5 procent. Miljösamvetet hos väljarna är ännu inte tillräckligt ömt, konstaterar hon, med ett citat från Martin Luther King.

»Historien skrivs inte av de onda människornas larmande skrän utan av de goda människornas avskyvärda tystnad.«

– Jag har hört många utrop här i Almedalen, men när det gäller klimatet är det dånande tyst.

Från fotbolls-VM och det svenska laget hämtar Isabella Lövin sin slutkläm pch förhoppning:

– Det  vilken kraft det finns i att vilja samma sak och driva åt samma håll. Nu vill jag att vi samlas om samma match. Efter semestrarna dags för oss alla att bestämma vilka vi ska vara. Rösta inte på dig själv utan på dina barn, då blir det lättare att se dem i ögonen. I

TALET I KORTHET |

VÄDRET :Varmt och soligt.

PUBLIKKONTAKT : Absolut, Isabella får starka applåder och stående ovationer av de 700 i publiken, precis som de övriga partiledarna i år.

TEMA: Klimatet kan inte vänta och MP är enda garanten för att något ska hända.

BLOCKGEMENSKAP: Talar om regeringens framgångar på miljö- och klimatområdet. Ingen kritik av S.

LÖNTAGARPERSPEKTIV: Lövin nämner en facklig företrädare i Luleås tunga industri som tackar för att hon gett honom framtidstro.

UTSPEL: MP vill att Sverige ska öka sin självförsörjningsgrad på livsmedelsproduktion från nuvarande 50 till 80 procent och fördubbla budgeten för bönder som ställer om till ekologisk produktion. Vill införa skatt på importerat fulkött som konkurrerar med svenska bönder och behåller knorrarna på grisarna i hagen

ROLIG: Lite smårolig när hon driver med sina borgerliga motståndare, men allvaret är större.

PERSONLIGT: Inga detaljer om familj och vänner, hon har mycket integritet här.

Inlägget Isabella Lövin kräver SD-besked av C och L dök först upp på Dagens Arena.

Palmecentret: Hoppet ökar om fredliga val i Zimbabwe

Det demokratiska utrymmet och möjligheten till en valrörelse som i allt större utsträckning präglas av fred, transparens och ansvarsutkrävande är större idag än för bara några veckor sedan, skriver Calle Sundstedt från Palmecentret efter ett besök i Zimbabwe.

Den 30 juli är det val i Zimbabwe, och för första gången saknas två av de tidigare centralfigurerna på vallistorna. Efter 37 år vid makten så tvingades dåvarande presidenten Robert Mugabe bort när militären tog över i vad de kallade »Operation Restore Legacy« och i februari i år så gick oppositionsledaren Morgan Tsvangirai bort.

Många vill vara med när zimbabwiska valrörelsen går in i ett slutskede

Valet kommer att handla om legitimitet och kredibilitet, den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa söker folkets formella mandat att skapa ett Zimbabwe som är »Open For Business«.

Men det handlar också om att visa att förändringen är reell för omvärlden.

Det behövs verkligen ett förnyat engagemang utifrån för att få landet på fötter, tre av fyra zimbabwier lever i fattigdom och nästan hela statens budget går åt till att betala löner vilket resulterar i att infrastruktursatsningar och upprätthållande av samhällstjänster blir eftersatt.

Mer än 78 procent av väljarna har registrerat sig, fler på landsbygden än centralt.

Den fackliga centralorganisationen ZCTU uppskattar arbetslösheten till över 90 procent, människor försöker istället försörja sig i den informella sektorn.

Intresset för valet måste anses vara stort, för första gången sen 2002 har EU valövervakare på plats. Men de är knappast ensamma, zimbabwiska valkommissionen ZEC uppskattar att mer än 75 olika missioner är på plats. Röstlängden fastställdes 15 juni och mer än 78 procent av väljarna har registrerat sig, fler på landsbygden än centralt.

Inte mindre än 23 kandidater aspirerar på posten som president i valet och fler än 130 politiska partier har registrerat sig hos valkommissionen. Så det politiska landskapet är splittrat helt klart.

Valrörelsen fram till nu har haft ett flertal våldsamma incidenter, det mest tragiska är bombdådet vid ett valmöte i Bulawayo den 23 juni  där två dog och 47 skadades.

Sen dess har det hänt mycket.

 • Förra veckan träffades representanter för de största politiska partierna där man skrev under en uppförandekod och ett löfte om fred.

Man lovade att behandla sina politiska motståndare respektfullt och uppmanade sina egna anhängare att också vara fredliga.

 • Nyligen beslutade Högsta Domstolen att förbjuda användningen av skolors resurser i valrörelsen.


NPRC, nationella freds- och försoningskommissionen stod som värd för mötet där de politiska partierna enades om en uppförandekod. Foto: Zimbabwe Institute

 

Dessa har tidigare använts flitigt, främst av regeringspartiet Zanu PF, skollokaler och bussar eller möbler. Domen förbjöd även Zanu PF att tvinga lärare att donera till kampanjfonder samt uttryckligen regeringspartiet utbildningsministern omedelbart skulle sluta att exponera skolbarn för de hårda politiska miljöerna såsom politiska möten.

Det var ett konkret resultat av en anmälan från Amalgamated Rural Teachers Assembly ARTUZ och fackets ledare Obert Masaraure.

Vad som händer framöver är oklart, men tydligt är i vart fall att det demokratiska utrymmet och möjligheten till en valrörelse som i allt större utsträckning präglas av fred, transparens och ansvarsutkrävande är större idag än för bara några veckor sedan.

Calle Sundstedt

Calle Sundstedt är programhandläggare Zimbabwe, Palmecentret

Inlägget Palmecentret: Hoppet ökar om fredliga val i Zimbabwe dök först upp på Dagens Arena.

SD går för valseger

Än är Sverigedemokraterna varken för stora för att vara underdogs eller för att vara ett enfrågeparti. Uppstickaren mot etablissemanget och migrationen är fortfarande partiets aorta.

Till stående ovationer och jubelrop intar Jimmie Åkesson stora scenen i Almedalen.

– Vi skulle ju ha segerfest nu, det skulle ju bli semifinal, och så var stämningen totalt död, inleder Åkesson.

Men publikkontakten är på topp – publiken vrålar tillbaka »nääääj«. Ingen av de tidigare partiledarna har under veckan kunnat uppbåda någonting som ens är i närheten.

– Nej den är ju inte det, vi har vår egen segerfest, eller hur Sverigevänner! svarar SD-ledaren.

Jimmi Åkesson öppnar efter snack om att alla dagar är Sverigedemokraternas dagar, med att gå ut hårt: Nu vinner vi det här valet.

Han får publiken att skratta åt att Busch Thor i sin P1 Morgon-intervju sa att Sverigedemokraterna efter valet kan få en bit av en smula, och Magdalena Andersson sa att SD inte är kapabla att få ordförandeplatser i riksdagens utskott.

Den gamla SD berättelsen, om underdogsen mot etablissemanget, hamras in. Trots att att partiet i valet kan bli största parti lyckas de ändå måla upp bilden av att vara något annat än de andra sju.

Åkesson hyllar nationalismen och river ner applåder. Att heja på det svenska fotbollslaget är nationalism.

– Nationalism är någonting vacker, nationalism bygger folkhemmet, säger Jimmie Åkesson.

Tio minuter in har ingen faktiskt politik pratats, bara skoj om de andra partierna och deras företrädare. Men i samband med hyllandet av nationalismen kommer så ett fördömande i linje med de andra partiledarnas: mot nazisterna, som enligt Åkesson är ett gäng fega töntar.

– Nazism kan aldrig vara nationalism. Använder man våld för att uppnå sina politiska mål så har man ingenting i en demokrati att göra, då ska man sitta i fängelse.

Det som skrämmer Jimmie Åkesson mest av allt är att bara en 1 av 5 utländska våldsmän utvisas, att det, enligt SD-ledaren, råder slöjtvång på många förskolor och att hans son ska växa upp i ett segregerat samhälle.

Han sveper över en vård han inte tycker håller måttet, att omsorgen för de äldre inte är tillräckligt bra och att »verklighetsfrånvända politiker« ska fortsätta styra Sverige.

Mycket är väldigt bra i Sverige, men mycket är också dåligt tycker partiledaren. Åkesson berör otryggheten och skjutningarna. Men säger ingenting om polisens situation eller resurser.

– Att prata om problemen är inte att spela på människors rädsla, det är att ta ansvar, säger han och går över på dagens utspel: rotavdrag för hemlarm.

Just när man trodde att SD skulle ha breddat sin politik så knyter Jimmie Åkesson alla Sveriges svårigheter till invandringen.

– Man kan inte tala om vårdköer i vårt land, om otillgänglig vård och brister generellt i välfärden om man inte kopplar det till den stora asylinvandringen. Man kan inte prata om arbetslösheten, bostadsbristen eller usla skolresultat, utan att prata om det faktum att vi på 10 år har ökat vår befolkning med nästan en miljon människor.

Trots att flera av partiets ledande personer, däribland Åkesson själv, har pratat om återvandring, att människor ska flytta tillbaka till sina tidigare hemländer, så säger nu Åkesson att även när SD regerar kommer Sverige ha en invandring. Men att Sverigedemokraterna är garanten för att den invandringen kommer vara hållbar, ansvarsfull och positiv för Sverige.

Han avslutar sitt tal med att adressera de andra sju partiledarna och låna en formulering från Moderaternas Ulf Kristersson om »det vuxna samtalet«

– Jag kräver inte att få igenom 100 procent av det jag vill, jag kräver inga särskilda positioner, jag kräver inte ens att ni ska vara särskilt trevliga mot mig, men låt oss ta ansvar, låt oss vara de vuxna i rummet.

TALET I KORTHET

VÄDRET: Fint och soligt, men en tröja eller jacka behövs.

PUBLIKKONTAKT: Oslagbar. Jimmie Åkesson pratar och publiken svarar, som det brukar vara när SD-ledaren talar

TEMA: Trygghet och migration.

BLOCKGEMENSKAP: Säger förvånansvärt lite om möjliga samarbetspartners efter valet. Ingenting om krav.

LÖNTAGARPERSPEKTIV: Trots att SD säger sig vara det nya arbetarpartiet så nämns inte arbetstagares villkor alls.

UTSPEL: Rutavdrag för installerande av hemlarm

PERSONLIGT: Förvånansvärt lite personliga inspel, men Åkesson berättar dock om att han är orolig för att bli sjuk, att sina föräldrar ska bli gamla och behöva omsorg och att hans son kommer växa upp i ett segregerat land.

Inlägget SD går för valseger dök först upp på Dagens Arena.

Franska ministern: »Vi inspireras av den nordiska modellen«

Sveriges är en förebild när den franska regeringens stöper om reglerna på arbetsmarknaden, berättar Frankrikes arbetsmarknadsminister Muriel Pénicaud när Dagens Arena träffar henne under Almedalsveckan. Men regeringens reformprogram för en mer flexibel arbetsmarknad möter också hårt motstånd i hemlandet.

– Vi tror väldigt starkt på att införa »flexicurity« på ett franskt sätt, vilket betyder att vi både behöver flexibilitet för företagen och skydd för de anställda. Den modellen är inspirerande och något jag tar med mig från de nordiska länderna, säger Muriel Pénicaud när Dagens Arena träffar henne för en intervju i Visby i samband med Almedalsveckan.

Under sitt gästspel på politikerveckan har ministern hunnit med flera panelsamtal med fackliga teman. Med en energisk utstrålning och gott humör har hon fått sina medpanelister att le och nicka uppmuntrande när hon beskriver det förändringsprogram som  Emmanuel Macron har satt igång i rasande takt sedan han valdes till president förra året.

Muriel Pénicaud säger att hon och de franska regeringskollegerna ser Sverige och de andra nordiska länderna som förebilder när det gäller regleringen av arbetsmarknaden med kollektivavtal. Men frågan är hur föredömlig den franska modell som nu håller på att växa fram anses vara av de svenska arbetsmarknadsparterna.

Muriel Pénicaud visar halsbandet hon fått i gåva av svenska fackförbund.

En av de största förändringarna som Macrons regering har genomfört är att decentralisera beslut kring arbetsvillkor, ner till de enskilda företagen och arbetsplatserna.

– Nu kan företag och anställda eller fackförbund komma överens om arbetstid, lön, vidareutbildning eller vad de vill, men vissa ämnen kommer ligga på branschnivå och andra på företagsnivå. Förut var många fler överenskommelser på branschnivå, högre upp, nu kommer det mer likna det svenska systemet, säger Muriel Pénicaud.

Reformen är en del av Loi Travail, eller arbetslagen, och har väckt protester från vänsterhåll och vissa fackförbund sedan den presenterades för knappt ett år sedan, då den anses försvaga arbetstagarnas ställning. Ett skäl till det är att fackanslutningsgraden bland anställda är så låg som 8 procent i Frankrike, och i företag med 50 eller färre anställde är täckningen bara 4 procent.

Det innebär att i de flesta fall skulle det inte finnas någon facklig representant för att sköta förhandlingarna på arbetsplatsen, den så kallade »sociala dialogen«, utan istället skulle medarbetare utse en företrädare bland dem själva för att försvara de anställdas intressen. Men även om det finns fackförbund på en arbetsplats ska arbetsgivare och anställda i vissa fall kunna kringgå facket, och det kan handla om försämringar av arbetstagarnas rättigheter.

– Om det finns fackförbund på plats är det perfekt, men om det gäller företag där ingen vill organiseras i fackförbund så kan man nu representeras som anställd ändå, säger Muriel Pénicaud, som beskriver reformen som en chans till ökat inflytande för anställda.

Hon säger samtidigt att hon gärna skulle se att fler gick med i facket.

– Ja, självklart! Men oavsett om jag vill det eller inte är det ett faktum att under 30 år har fackanslutningen inte ökat, säger ministern.

– Vår förhoppning är att när anställda ser de här förändringarna, så ska det leda till att de vill gå med i ett fackförbund, fortsätter hon.

Andra delar i arbetslagen handlar om att sätta ett tak för avgångsvederlag vid uppsägningar, och att förenkla för arbetsgivare att säga upp.

– Före nya arbetslagen var det väldigt svårt att säga upp personal i Frankrike och nu har vi gjort det lättare. Och vet du vad? Det har inte skett fler uppsägningar, men däremot säger små- och medelstora företag nu att de inte längra är rädda för att anställa, säger Muriel Pénicaud.

På frågan om hur hon ser på debatten om att luckra upp LAS i Sverige är hennes första reaktion att regelverket i Sverige redan är flexibelt. Huruvida man borde gå längre, som bland annat Moderaterna och Centerpartiet vill, är inget hon tycker sig kunna svara på.

– I Sverige är det ganska lätt att säga upp människor; folk är skyddade, men flexibiliteten för företag är stor, säger ministern.

Tryggheten för anställda i Sverige som ministern syftar på är framförallt möjligheten till omställning när man blir arbetslös.

Muriel Pénicaud deltog i et panelsamtal om Global deal med bl a Ylva Johansson (S).

Ett projekt i den riktningen som arbetsmarknadsministern gärna talar om är den franska regeringens satsning på kompetensutveckling som ska ges till varje anställd, totalt 26 miljoner personer, genom ett individuellt konto som ska hanteras genom en app. Varje år ska arbetsgivaren sätta in ett belopp på mellan 500 och 800 euro på kontot som den anställde fritt kan förfoga över.

– Kontor ger tillgång till all kvalitetssäkrad utbildning du önskar för att lära dig det du vill, till exempel engelska eller datakunskap– det är upp till dig vad du väljer. Du kan själva delfinansiera en utbildning för att få mer pengar på kontot, säger hon.

Förhoppningen är att det personliga training-kontot ska röstas igenom i sommar, men förändringarna börjar gälla nästa år.

Grundidén med utbildningskontot är att göra alla anställda bättre rustade för eventuell arbetslöshet.

– Det ger anställda möjlighet att rusta sig själva med utbildning för att undvika arbetslöshet. Förhoppningen är att man inte ska känna sig hotad av teknologiska förändringar, utan istället kan omfamna dem med med tillit och självförtroende, säger Muriel Pénicaud.

Det handlar om en »kulturell förändring« och att ge personer »mer inflytande över sitt eget öde«.

När den sedan flera månader pågående järnvägsstrejken kommer på tal är arbetsmarknadsministern noga med att påpeka att det handlar om en isolerad del av arbetsmarknaden som inte har något med de stora reformerna vi tidigare talat om att göra. Hon trycker också på att det är en felaktig föreställning att Frankrike har fler strejker än andra länder.

– Titta på statistiken; de senaste tio åren har strejkerna blivit fem gånger färre och strejkdagarna liknar andra länder i Europa. Men i transportsektorn strejkar de mycket och eftersom det handlar om transporter blir det väldigt synligt, säger Muriel Pénicaud.

Förändringarna inom järnvägssektorn, och det som orsakat protester, är att de anställda vid det statliga tågbolaget SNCF kommer att förlora sina särskilda förmåner som statligt anställda. Samtidigt ska järnvägen öppnas upp för konkurrens från privata aktörer.

– Vi behöver fler tåg som är billigare för medborgarna. Vi har också många tekniska problem i tågsektorn, och människor blir arga för att tågen inte går i tid, säger hon.

Vill ni förändra rätten att strejka?

– Nej, såklart inte, det är en rättighet.

När jag undrar hur regeringen ska ena landet, där loppet var nästan dött mellan yttervänstern och extremhögern i första valomgången, invänder hon mot påståendet att det politiska läget i landet skulle vara polariserat:

– Det är inte det längre – inte med Emmanuel Macron, slår Muriel Pénicaud fast.

Nej, Frankrike är inte ett splittrat land, enligt ministern, men hon svarar sedan att regeringen kommer vinna mer stöd »genom fakta«.

– Frankrike har inte genomgått djupare reformer på länge så det är klart att när man gör stora förändringar kommer vissa människor se en sak och andra se något annat. Men sanningen är att vår reformagenda är viktig, det är därför Emmanuel Macron blev vald till president. Förut var det höger mot vänster och inget rörde på sig, säger Muriel Pénicaud.

Inlägget Franska ministern: »Vi inspireras av den nordiska modellen« dök först upp på Dagens Arena.

Koppla ur och upptäck tystnadens läkande kraft

Mitt i bruset i Almedalen var en grupp människor knäpp tysta i 90 minuter på ett after work. Inte en droppen rosévin dracks, inga strategier dryftades, istället var syftet att fördjupa kommunikationen med sig själv, skriver Catarina Rolfsdotter-Jansson. 

Den ständigt uppkopplade och digitala vardagen gör oss sjuka, det har vi vetat ett bra tag. Pushnotiser, mailtrådar och brus vill ha vår uppmärksamhet dygnet runt och våra hjärnor bombas av ett ständigt informationsflöde. Information via mail, sms och sociala medier fyller våra hjärnor och vi får aldrig en paus för att återhämta oss. Även på semestern.

Vi ser fram emot lata dagar, att njuta av att umgås med vår familj och våra vänner, men hur närvarande är vi egentligen när uppmärksamheten ständigt ska delas av det digitala inflödet?

Enligt en färsk kartläggning från Unionen kommer 6 av 10 chefer att kolla jobbmailen på semestern.  Vi lägger betydligt mer tid på sociala medier än på samtal med våra barn, det visar flera undersökningar. Den digitala världen är underlättar och underhåller, men priset är högt när vi tappar kontakten med våra känslor och relationer om vi inte ger oss tid att leva utan ständig uppkoppling.

De som deltar  i konceptet Off the Work vittnar om nya insikter om sitt behov av reflektion, om att ha nått ett lugn de inte känt på länge, om att tankar på att skapa oaser i vardagen föds.

I torsdags var det premiär för Off the Work i Visby.

När du lägger undan din telefon, dator eller padda så att du inte ser den, helst avstängd, händer det en mängd positiva saker i din kropp, framförallt sänks halten av stresshormoner.

På Off the Work i Almedalen, precis som på alla Off the Work samlades alla mobiler, datorer, paddor och klockor in. Deltagarna fick en kort introduktion om digital stress innan en andningsövning för att underlätta nedvarvningen gjorde att lugnet blev påtagligt i lokalen. Alla ombads att undvika ögonkontakt, vilket också är en form av kommunikation, alla uppmuntrades att hitta en bekväm plats i rummet. Om man behövde röra på sig eller gå på toa fick man göra det.

Off the work i Almedalen. 90 minuters tystnad, utan klockor, mobiler, paddor…

 

Varför är tystnaden så viktig? Tystnad hjälper din hjärna att skapa nya hjärnceller och förbättra minnet. När du lägger undan din telefon, dator eller padda så att du inte ser den, helst avstängd, händer det en mängd positiva saker i din kropp, framförallt sänks halten av stresshormoner. Du får möjlighet att känna på djupet istället för att bara förhålla dig till allt som ständigt skvimpar runt på ytan i det digitala flödet.

Semestern är en perfekt tid att testa nya digitala vanor. En kan vara att skapa en frizon där telefonen inte finns med.

Det kan vara i köket eller i sovrummet (undersökningar visar att de par som inte har mobilen i sovrummet har mer sex). Eller att bestämma dig för att stänga av din telefon när du åker till stranden eller när du ger dig ut i naturen. Pausa flödet av information och låt dig uppleva nuet fullt ut.

Ett annat sätt är nå större närvaro under semestern är att plocka bort jobbmailen från din telefon, eller åtminstone bestämma att du kollar av den vid vissa tillfällen om du måste vara tillgänglig, inte då och då så att stressen drar igång.

Att ge sig möjlighet till reflektion genom att vara nedkopplad gör att du lättare kommer i kontakt med dina värderingar och hur du lever efter dem. Det gör det enklare att göra val i samklang med dina värderingar.

På så sätt blir du mer hållbar både gentemot dig själv, dina nära och kära och du gör garanterat mer hållbara val. Vi behöver fler hållbara människor. Hur kan du skapa fler möjligheter till reflektion i din vardag i sommar och när du kommer tillbaka efter semestern?

Catarina Rolfsdotter-Jansson är föreläsare, moderator, yogainstruktör och författare, bland annat till boken Handbok för en hållbar människa. Off the Work är en del i metoden Oas. Grundare är Victoria Palm och Navid Modiri. www.komtilloas.se. Off the Work i Almedalen arrangerades på uppdrag av Kulturförvaltningen i Malmö.

Inlägget Koppla ur och upptäck tystnadens läkande kraft dök först upp på Dagens Arena.

Klarar demokratin att en tredjedel inte deltar?

Almedalsveckan må myllra av röster, seminarier och utspel. Men en bättre temperaturmätare på tillståndet i svensk demokrati är den oroande stora grupp väljare som varken litar på partierna eller samhället.

Almedalsveckan efterlämnar ofta något särskilt bestående minne. Historiskt sett har den också varit en arena för händelser, utspel och diskussioner som påverkat den politiska dagordningen på både kort och lång sikt.

Vad bär vi med oss från årets politikervecka? Kanske de borgerliga partiernas interna bråk om att tilldela Sverigedemokrater ordförandeposter i riksdagens utskott. Först var de överens. Sedan var de oense. Eller?

Kanske var det Alternativ för Sverigesprovocerande närvaro på Donners plats. Eller Nordiska Motståndsrörelsenåterkomst till Almedalen.Och därmed den smärtsamma insikten om att vi lever i ett konfrontativt politiskt landskap som innefattar våld, hot och trakasserier – också i Visbys gränder.

Almedalen är annars en kakafoni av röster, seminarier, utställare och utspel, så omfattande och intensivt att det kan vara svårt att urskilja budskapen. Det var annorlunda för femtio år sedan när Olof Palme höll sitt tal i Visby. Samhället, kommunikationsformerna och demokratin har på olika sätt utvecklats och förändrats.

Inför Almedalen såg jag dokumentären En bra vecka för demokratin av Cecilia Björk ( ligger på SVT-play). Den marknadsförs som en humoristisk skildring av Almedalen. Jag tycker snarast att det är ett slags lyteskomik med enskilda politiker i huvudrollen. Regissören har tydligen varit i Almedalen under tre år.

Om detta var resultatet får man nog säga att det är ett ganska misslyckat projekt. I varje fall för den som vill förstå vad som händer den här veckan. Blickpunkten ligger egentligen på saker som händer vid sidan om de tal och seminarier som är kärnan i Almedalen.

Jag hittar mer matnyttigt i nyutkomna Sprickorna i fasaden, en fullmatad antologi från SOM-insitutetpå Göteborgs universitet. Den ökar förståelsen för det komplexa och motsägelsefulla politiska läget vi har inför höstens val. Medborgarnas syn på framtiden brukar vara en bra indikator på hur valet slutar. Den som anser att det går »åt rätt håll« tenderar att rösta på den sittande regeringen. Och vice versa. I så fall är detta dåliga nyheter för Stefan Löfven.

SOM-institutet visar att 50 procent anser att utvecklingen i Sverige går åt fel håll och bara 27 procent åt rätt håll. Med tanke på att Sverige går som tåget ekonomiskt är det en rätt förvånande siffra.

Men samtidigt konstateras att Sveriges höga nivåer när det gäller mellanmänsklig tillit består. Trots senaste årens fokus på våld och terror i mediebevakningen. Medborgarna är också förvånansvärt nöjda med den svenska demokratin och förtroende för våra gemensamma samhällsinstitutioner ökar.

Samtidigt finns alltså motstridiga tendenser, sprickor i fasaden. SOM-institutet pekar på en minskad tillit i vissa grupper. Föga förvånande har de som röstar på Sverigedemokraterna låg tillit till sina medmänniskor och därigenom också till offentliga institutioner.

I den gruppen ingår sjuka, lågutbildade, arbetslösa, utrikes födda och personer helt utan partisympatier.Här finns alltså en alldeles uppenbar klassdimension.

Dessutom har arbetarklassen, människor i arbetslöshet, sjukersättning och olika former av »åtgärder« en lägre tillit än tidigare.

Sammantaget handlar det om en tredjedel  av valmanskåren. I den gruppen ingår sjuka, lågutbildade, arbetslösa, utrikes födda och personer helt utan partisympatier.Här finns alltså en alldeles uppenbar klassdimension.

Det är också värt att notera att oro för stress kopplat till arbetslivet är högst påtaglig i stora grupper. Sören Holmberg och Bo Rothsteinkonstaterar att för flera »välfärdspolitiskt exponerade utsatta grupper» minskar den mellanmänskliga tilliten.

De allra flesta svenskar har fått det avsevärt bättre de senaste decennierna. Men en minoritet, en ganska stor minoritet har drabbats av hårdare krav och försämrade trygghetssystem. Vilket skapat en ökad utsatthet och minskad trygghet.

Många av de offentliga trygghetssystemen präglas också av ett stort mått av godtycklighet där tjänstemännens avvägningar kan skilja sig åt inte minst eftersom politikerna gett stramar tyglar och skurit i budgetarna. Vilket lett till att vi i Sverige i dag, skriver Holmberg och Rothstein, har »en stor minoritet medborgare som förenas av en låg tilltro till sina medmänniskor och av att de inte stödjer det etablerade Sveriges partier«.

Almedalsprogrammet innehöll flera seminarier på detta tema. Men generellt är tillitsbristen en förbisedd och lågt prioriterad fråga i den politiska debatten. Samtidigt är det den kanske största välfärdspolitiska utmaningen framöver. Den hänger samman dessutom med hur vi ska organisera och utveckla arbetslivet. Med stor sannolikhet kan detta kopplas demokratins hälsotillstånd i detta land.

Inlägget Klarar demokratin att en tredjedel inte deltar? dök först upp på Dagens Arena.

Kristdemokraterna – Det nya välfärdspartiet

En KD-ledare som kämpar för partiets liv lanserar partiet som det nya välfärdspartiet. Ett lönetillägg för vårdpersonal var dagens utspel. 

Kristdemokraterna har under en längre tid legat under riksdagsspärren. I valet 1998 fick partiet över 11 procent. Vad har hänt? Efter hårda interna konflikter om migrationspolitiken har partiet tvingats återvända till tidigare frågor – sjukvård och äldrefrågor.

Allra först lyfter partiledaren frågan om NMR:s närvaro på Almedalsveckan.

– Nu måste vi alla stå enade i kampen mot den nazistiska sekt som under den här veckan gång på gång stört mötesfriheten.

Annars är Ebba Busch Thors budskap att KD behövs för välfärden. Fokus ligger på vården, polisen och äldreomsorgen: »Våga lita på Sverige.«

– Utan KD i en alliansregering  kommer den regeringen tappa fotfästet i välfärdsfrågorna, säger Ebba Busch Thor.

Köerna är för långa, födande kvinnor hinner inte fram till närmsta BB och får föda i bilen, gamla nekas plats på äldreboende, och ensamheten sprider ut sig bland Sveriges äldre.

På den retoriska frågan om vem som kämpar för de äldre dundrar Ebba Bush Thor: Det är vi som kämpar för er i Rosenbad. Vi är de äldres röst.

Tidigare under dagen har Kristdemokraterna presenterat tre av de viktigaste åtgärderna för vården: att återinföra och reformera en ny kömiljard, bygga ut primärvården och hemsjukvård för äldre samt en utbyggnad av antalet vårdplatser i sjukhusvården.

KD vill även ha ett statligt huvudmannaskap för vården, bland annat vill de se en nationell standard för journalsystemet.

Partiets utspel handlade framförallt om höjdja löner för vårdpersonal under sommaren. En reform som kostar 4,4 miljarder kronor och som ska delas mellan stat och landsting.

Busch Thor går över och pratar om polisen. Lönen ska höjas. På Almedalens femte dag släppte alliansen ett gemensamt reformpaket för rättsystemet. Det nämner hon inte alls. Även om Alliansen är med mer i Ebba Busch Thors tal än i hennes allianskollegors.

KD-ledaren framhåller att hon och hennes partikollegor är stolta nejsägare. KD vill bland annat slopa kommunala skrytbyggen, avdragsrätten för fackavgiften, nej till fritt inträde på museum, och nej till »miljöpartistiska gottepåsar«.

Hon avslutar talet med att tala om värderingar, svenska, »goda« värderingar, ger en känga till den sittande regeringen och adresserar om de kommer klara riksdagsspärren

– Vi kommer in om ni röstar på oss! säger Ebba Busch Thor.

Det här är Ebba Busch Thors första valrörelse. Kanske är det hennes sista? Eller så är det bara en talskrivare som förlorar jobbet.

TALET I KORTHET

VÄDRET: Ljummen och vacker kväll

PUBLIKKONTAKT: Många skyltar med bilder på Ebba Busch Thor i folkvimlet

TEMA: Välfärden, vården, polisen och äldreomsorgen

BLOCKGEMENSKAP: Är det parti som av de andra allianspartierna pratar mest om Alliansen.

LÖNTAGARPERSPEKTIV: Inget.

UTSPEL: KD lovar ett lönetillägg för vårdpersonal på upp till 50 procent under de mest kritiska sommarveckorna.

ROLIG: Nej

PERSONLIGT: Nämner sin farfar som ingick i den norska motståndsrörelsen

Inlägget Kristdemokraterna – Det nya välfärdspartiet dök först upp på Dagens Arena.

Svenskt Näringsliv kritiska till S-utspel

Svenskt Näringsliv och allianspartierna är skeptiska till Socialdemokraternas pensionsförslag. » Det är förvånande att Socialdemokraterna lägger fram förslaget, när just höjda insättningar redan har diskuterats, och avfärdats, av Pensionsgruppen.«

I Stefan Löfvens partiledartal under Almedalen vände sig statsministern till de rikaste i Sverige och sa: Nu får ni faktiskt stå tillbaka – nu är det vanligt folks tur!

Kanske är det också den tanken som någonstans finns bakom S-utspelet om höjda pensionsinsättningar. Arbetsgivarna ska stå för notan som beräknas bli 15 miljarder kronor om året.

Svenskt Näringsliv är kritiska. De tycker att ambitionen att pensionerna ska ligga på 70 procent är rimligt, men att det borde finansieras genom att det öppnas en möjlighet till ett skattegynnat privat pensionssparande.

– Företagens kostnader ökar. Det leder till sämre konkurrenskraft, därmed till lägre löner och på sikt till lägre pensioner, kommenterar Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson.

– De 190 miljarder kronor som kommer från den allmänna löneavgiften borde innebära förutsättningar för sänkta arbetsgivaravgifter, snarare än att arbetsgivaravgifternas pensionsdel höjs.

Även allianspartierna är skeptiska. Kristdemokraternas ekonomiskpolitiska talesperson Jakob Forssmed tycker att det är förvånande att Socialdemokraterna lägger fram förslaget, när just höjda insättningar har diskuterats, och avfärdats som en möjlig väg, av Pensionsgruppen.

– Det blir lite som ett halvdesperat valrörelseutspel, när man inte ens har diskuterat det i Pensionsgruppen, det tycker jag är olyckligt, säger Jakob Forssmed.

Kristdemokraterna är, tillsammans med de andra allianspartierna, inne på en liknande linje som Svenskt Näringsliv. Jakob Forssmed framhåller att Sverige redan har Europas högsta arbetsgivaravgifter och att S förslag kan leda till färre jobb och på sikt därmed försvåra för långsiktigt hållbara pensioner.

Samtidigt vill Kristdemokraterna att pensionera ska höjas, på både kort- och långsikt. Prioriteringarna ligger dock på att göra någonting här och nu, genom höjt bostadstillägg.

En aspekt på pensionerna som Jakob Forssmed tycker det pratas för lite om är att svenskar etablerar sig på sent i livet.

– Långsiktigt måste det till reformer för ett hållbart arbetsliv. Vi pratar gärna om hur man ska kunna jobba lite längre när man är äldre, men vi har en väldigt sen inträdesålder i Sverige och det påverkar kraftigt.

Det alliansparti som tydligast sagt nej till S förslaget är Centerpartiet.

Läs mer: S vill höja pensionsavgiften: »Viktigaste beskedet hittills i valrörelsen«

Inlägget Svenskt Näringsliv kritiska till S-utspel dök först upp på Dagens Arena.

Konservativa krafter skuggar Almedalen och Pride

I årets valrörelse samlar konservativa partier närmare hälften av väljarnas sympatier. Att döma av utvecklingen i andra länder lär en konservativ regering resultera i större handlingsfrihet för nationalistiska och religiösa grupper, samt därmed ökade risker för diskriminering och hatbrott, skriver HBTQ-debattören Tom Andersson.

Konservativa partier, populistiska eller inte, värnar om en gemensam nationell identitet, försvar och kärnfamiljen som samhällets grundpelare. De är kritiska mot samhällsförändringar, en generös invandrings- och flyktingpolitik, kulturell mångfald och öppenhet.

I Sverige utgörs den konservativa gruppen av SD, KD och M. Deras samhörighet yttrar sig bland annat i en relativt större rörlighet i partisympatier mellan partierna. Under de senaste tio åren har denna trio representerat 25-40 % av väljarnas röster. Att döma av aktuella opinionsmätningar är det inte otänkbart att de hamnar i majoritetsställning, med eller utan KD.

Bert Karlsson, Sveriges Donald Trumpwannabee, ser denna trio som naturlig för regeringsbildning. Moderaterna har hittills inte varit lättflörtade, men om opinionsstödet för Sverigedemokraternas håller i sig måste vi alla förhålla oss till att Sverige kanske föredrar en konservativ regering, i likhet med USA, Italien och andra länder.

I USA är resultatet tydligt. En regering som prioriterar nationell kapitalism, starkt försvar och konservativ familjepolitik. En regering som låter nationella och kommersiella intressen gå före mänskliga och medborgerliga rättigheter, klimat- och miljöfrågor. En regering som inte drar sig för att skylla samhällsproblem på enskilda samhällsgrupper, en stigmatisering som normaliserar konflikter, diskriminering och hatbrott.

Dagens konservativa strömning är fokuserade på invandring och flyktingar, men har också visat mer eller mindre likgiltighet för rättvisefrågor, till exempel HBTQ-frågor. I USA har exempelvis högsta domstolen i två fall upphävt tidigare domslut om diskriminering med motiveringen att dessa inte har tagit tillräcklig hänsyn till religionsfriheten för enskilda näringsidkare.

Likgiltighet är det största hotet mot HBTQ-rörelsen. Det är likgiltighet som legitimerar diskriminering och hatbrott på grund av nationalistisk eller religiös övertygelse

I Sverige råder inget tvivel om att SD och KD är måttligt engagerade i att främja rättigheter för HBTQ-personer. Ju mer konservativ, desto mer fientlig mot HBTQ. M har en mer accepterande politik, men driver inte frågorna med något engagemang. I en konservativ regering lär därför HBTQ-frågor präglas av likgiltighet, som när polisen ger Nordiska motståndsrörlesen mötestillstånd på samma plats som RFSL-ungdom i Almedalen.

Likgiltighet är det största hotet mot HBTQ-rörelsen. Det är likgiltighet som legitimerar diskriminering och hatbrott på grund av nationalistisk eller religiös övertygelse, som när högerextrema grupper attackerar Pride-tåg, eller när företagare i USA vägrar sälja tjänster till HBTQ-personer av religiösa skäl, och frias eftersom religionsfrihet är en medborgerlig rättighet.

I USA har hatbrotten ökat, inte minst sedan Donald Trump blev president. Hans konservativa politik har mycket stort stöd bland frikyrkliga grupper, inte minst evangelikala samfund med fokus på bibeltrogen lära och väckelseteologi, omvändelse och helgelselära. Dessa driver regelbundet kampanjer mot abort, HBTQ-rättigheter och annat som uppfattas hota det konservativa familjeidealet.

I Sverige har vi hittills varit besparade från organiserade anti-HBTQ-kampanjer, men det håller på att förändras. I början av juni publicerade Claphaminstitutet, en tankesmedja med starka kopplingar till evangelikala samfund, en rapport om Pride-festivalen med slutsatsen att den var skadlig för folkhälsan. Den uppmärksammades i kristna pressen, Dagens Samhälle och Sveriges Radio.

Claphaminstitutet registrerades 2017 som stiftelse. Av stadgar framgår att institutet ska bilda opinion och verka för forskning med utgångspunkt i Lausannedeklarationen, en evangelikal trosbekännelse från 1974 på initiativ av den amerikanska predikanten Billy Graham. Ledmotivet är bibeltrogen sanning. Instiftarna företräder en rad evangelikala organisationer, bland annat Evangeliska frikyrkan, Livets ord och tidigare Medvandrarna.

I Almedalen presenterar Claphaminstitutet en ny rapport om religiösa friskolor. Den har tagits fram tillsammans med Människorättsjuristerna, en kristen juristbyrå. Grundare och chefsjurist är Ruth Nordström, aktiv i Livets ord och ombud i det uppmärksammade fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark som av religiös övertygelse inte vill befatta sig med aborter i jobbet.

I Sverige kan värdekonservativa strömningar som NMR och Claphaminstitutet tyckas vara ofarliga på större skala eftersom de ter sig extrema, udda och mossiga. Nationalismen är ljum och antalet gudstjänstbesök sjunker stadigt. Men hur många trodde att Trump skulle bli president? Och vem anade att Sverigedemokraterna kanske blir Sveriges största parti?

Även om svenskar är ett av världens mest sekulariserade folk så har antalet frikyrkliga samfund ökat de senaste åren. Statens bidrag har också ökat. Myndigheten för stöd till trossamfund delar sedan 2015 ut 86 miljoner, från tidigare 48 miljoner. De internationella kopplingarna växer också, samt därmed även resurser för påverkan.

Valdebatten borde handla om konflikten mellan socialliberala och konservativa värderingar. Att inte lyfta fram det ökar risken för en konservativ regering.

Än så länge kamouflerar konservativa sina uppfattningar om HBTQ-rättigheter. Med en konservativ regering följer större möjligheter att driva frågorna mer aggressivt. Med en regering som sätter nationalism framför mänskliga rättigheter, som är likgiltig inför minoriteters utsatthet, följer också större handlingsutrymme för främlingsfientlighet, diskriminering och hatbrott.

Det är detta som valdebatten borde handla om, konflikten mellan socialliberala och konservativa värderingar. Att inte lyfta fram det ökar risken för en konservativ regering. Nykonservativa väljare röstar av missnöje med dagens migrationspolitik, enskilda frågor, inte för en värdeomläggning av allas våra liv.

Tom Andersson är utredare i staten och HBTQ-debattör

Inlägget Konservativa krafter skuggar Almedalen och Pride dök först upp på Dagens Arena.

Nu behövs nationell samordning för skolgång fri från rasism

Trots att skolans värdegrund tar tydlig ställning för alla människors lika värde möts allt för många barn av rasism och kränkande behandling i skolan. Vi vill därför se en nationell samordning för att säkerställa att skolans demokratiska värdegrund efterföljs, skriver Camilla Nagler, Teskedsordens generalsekreterare.  

 Vi lever i en tid då rasism och antidemokratiska krafter växer sig allt starkare i samhället. Skolan är inte ett undantag.

Hösten 2017 arbetade Teskedsorden med att ta fram Sveriges första app mot rasism – Reality check. Under detta arbete intervjuades ett antal ungdomar som har blivit utsatta för rasism i skolan.

Eleverna vittnar om skolor som ofta inte följer de rutiner som finns på plats för att hantera dessa situationer och att de vanligen utelämnas till att själva hantera följderna av den skada som kränkningen resulterar i.

Det börjar ofta redan i tidig ålder. En elev vittnar om att hon blev kallad för n-ordet av en klasskamrat när de gick i trean. En annan pojke blev kallad för n-ordet av en äldre elev i högstadiet när han själv bara gick i ettan.

Eleverna är heller inte fria från rasism av skolpersonalen. Många elever vittnar om att lärare och annan personal själva uttalar sig rasistiskt eller fördomsfullt.

2017 rapporterade Diskrimineringsombudsmannen att majoriteten av anmälningarna de får in från utbildningsväsendet gäller etnisk tillhörighet och funktionsvariation.

En gång i nian när jag spottade i en sopkorg, och min vaktmästare ifrågasatte mig och sa ’ska du sprida Ebola?’

»En gång i nian när jag spottade i en sopkorg, och min vaktmästare ifrågasatte mig och sa ’ska du sprida Ebola?’ Han stod där och drog n-ordet, vilket verkade vara en normal grej för honom, att göra det med elever.«– elev, 17 år.

Teskedsorden har sammanställt dessa vittnesmål och med stöd av statistik från bland annat Brottsförebyggande rådet, BRÅ, och Diskrimineringsombudsmannen, DO, har vi gjort en sammanställning om elevers utsatthet i skolan.

2016 presenterade regeringen en nationell strategi mot rasism och liknande former av fientlighet och hatbrott. I strategin nämns skolan som en viktig plattform för att motverka rasism. Det tycker vi på Teskedsorden är bra, men vi menar att värdegrundsarbetet i skolan behöver intensifieras.

Det krävs att skolans värdegrund och demokratiska uppdrag blir tydligare för skolans huvudmän, rektorer, personal och elever.

Statistik och andra mätbara faktorer tar ofta en stor plats i utformningen av utbildning, men eftersom demokratiska värderingar inte är mätbara på samma sätt som betyg är så finns det risk för att demokratiuppdraget glöms bort.

Enligt diskrimineringslagen är skolor skyldiga att arbeta med aktiva åtgärder för att motverka diskriminering. Alla skolor ska ha riktlinjer och rutiner i syfte att förhindra trakasserier. Tyvärr ser vi att dessa dokument ofta blir hyllvärmare, istället för att vara det stöd som elever vi träffat efterfrågar. Teskedsorden vill därför se en nationell samordning för skolans värdegrund.

Teskedsorden vill:

 • Att skolans värdegrund och demokratiska uppdrag blir tydligare för skolans huvudmän, rektorer, personal och elever.
 • Att rutiner för kränkande behandling till följd av exempelvis rasism efterföljs.
 • Att all skolpersonal måste få möjlighet att lära sig att upptäcka och hantera rasism på skolan.
 • Att rektorer och huvudmän måste ha rutiner för hantering av skolpersonal som diskriminerar eller uttalar sig rasistiskt.
 • Att varje elev som har blivit utsatt för rasism i skolan ska få ett värdigt bemötande och stöd från skolväsendet.

Teskedsorden tror att skolan och alla de som jobbar inom skolväsendet är värdefulla nyckelspelare i arbetet mot rasism. Men de måste få de rätta förutsättningarna för att kunna spela denna viktiga roll. För att varje elev förtjänar en likvärdig skolgång.

Camilla Nagler är generalsekreterare i Teskedsorden.

Teskedsorden är en stiftelse som jobbar mot rasism och intolerans i skolan och i samhället.

Inlägget Nu behövs nationell samordning för skolgång fri från rasism dök först upp på Dagens Arena.

S pensionslöfte kan möta motstånd i »väktarrådet«

Med utvecklingen mot allt fler fattigpensionärer är det välkommet att Socialdemokraterna nu föreslår att pensionsavgifterna höjs. Men de borgerliga i pensionsgruppen kan komma att lägga in sitt veto.

I förra veckan tillsatte regeringen en utredning för att se om det går att reformera den del av pensionssystemet som kallas premiepensionen (PPM).

Det är inte den första utredning vi fått som försökt korrigera det absurda i att vi ska välja mellan 800 pensionsfonder på PPM-torget.

Det är valfrihet, som utnyttjas av få, som därför är kostsam och som uppmuntrar svindleri, och därför borde avskaffas. Så tycker till exempel pensionärsorganisationerna, LO och en majoritet av svenska folket i opinionsmätningar.

Men det är nästan omöjligt att ett ens försiktigt reformera pensionssystemet. När det hela sjösattes för 25 år sedan var förutsättningen enighet mellan de sex partierna i den så kallade pensionsgruppen.

Då var PPM en våt marknadsdröm som de borgerliga hade. För att det skulle bli en kompromiss måste socialdemokraterna brutalt köra över sina egna oppositionella medlemmar ute i landet.

Den tvingande enighet som hindrar pensionsgruppen att ändra systemet är en auktoritär ordning som liknar ayatollornas väktarråd i Iran. 

Samma tvingande enighet finns idag om brister i pensionssystemet behöver korrigeras. Då räcker det om något parti lägger in sitt veto i slutna pensionsgruppen för att inget ska hända. Det är en auktoritär ordning, som liknar ayatollornas väktarråd i Iran, där man motsätter sig alla förändringar.

Det som dock öppnat för en ny utredning är att till och med de borgerliga i pensionsarbetsgruppen nu insett att någonting gått snett.  21 oseriösa fonder har nämligen slängts ut från PPM-torget och en handfull andra, till exempel Allra och Falcon Funds,  polisutreds misstänkta för att ha försnillat insättarnas pengar.

Men tro inte att PPM-systemet avskaffas om två år när utredningen ska vara klar. På sin höjd blir det en statlig upphandling av kanske tio noggrant kontrollerade fonder att välja mellan, för att behålla en slags låtsad valfrihet. Men många orättvisor kvarstår.

Som framgår av Anna-Lisa Sangregorios nya, engagerande bok Blåsningen (Karneval) har den kostsamma PPM-delen gjort att de »riktiga» pensionerna underfinansierats.

Det betyder att pensionerna varje år blir 1,6 procent lägre än löneutvecklingen. På sikt innebär detta att vi får en växande grupp fattigpensionärer, något som definieras som pensionärer med en inkomst efter skatt som understiger 60 procent av medianinkomsten.

Med tanke på de växande klyftorna i Sverige är det välkommet att Socialdemokraterna vid en pressträff på Gotland på torsdagen förklarade att de vill ha en höjd ålderspensionsavgift. Det skulle innebära att pensionen på längre sikt ska kunna bli 70 procent av slutlönen, där den idag ibland bara utgör ungefär hälften.  Om ett antal år skulle en normal inkomsttagare kunna få en pension som är 1 000 kr högre per månad än idag.

Men denna utmärkta socialdemokratiska ansats har ett villkor: att höjningen av avgiften godkänns av de borgerliga i pensionsarbetsgruppen. Det är långt från säkert, för avgiftshöjningen lär kosta 15 miljarder.

Samtidigt är det viktigt, rentav nödvändigt med fler blocköverskridande överenskommelser. Men kan det ske i sammanslutningar som pensiongruppen, där orättvisorna brukar förbli orättvisor, som vi helst inte ska tala om?

Inlägget S pensionslöfte kan möta motstånd i »väktarrådet« dök först upp på Dagens Arena.

Stefan Löfven vill se ett Sverige som håller ihop

Vad vill du göra av din stund på jorden, frågar Stefan Löfven publiken i Almedalen i ett tal som handlar om visionen om hur det starka samhället ska ge både stöd och frihet, i ett Sverige som håller ihop.

Löfvens Almedalstal är både personligt och fyllt av värderingar,

I den soliga kvällen får de 4100 personerna i publiken höra statsministern både erkänna att han gnolar för sig själv när han lyssnat på Lars Winnerbäck (uppvärmaren för kvällen) och ge sin vision om ett bättre liv här på jorden genom att berätta sin historia som ett exempel även i det stora samhällsbygget.

Det är både en klass- och en bildningsresa, tillsammans med ett starkt patos som får gensvar av publiken och även uppskattas av opinionsbildare av olika kulör. Ett av Löfvens bästa..

–Jag kan se till mitt eget liv. Jag blev ett bortlämnat barn. Jag blev ett fosterbarn.  Jag hade kunnat bli bitter, arg, ensam. Men växte upp med kärlek i ett samhälle som inte räknade ut mig och gav mig så stora möjligheter

Mammans extraknäck som försäljare av hushållsprodukter gav familjen en bokhylla och starten på en bildningsresa. Kramfors amu-kurser hade en svetsarutbildning, och så vidare på vägen fram till platsen på Almedalens scen denna torsdag i juli 100 år efter demokratins genombrott.

Med en blandning av allvar och engagemang betonar han hur avgörande det är att bekämpa hat, polarisering och extremism och återvänder till demokratikrisen för 100 år sedan, då den liberale statsministern Nils Edén och hans regering stod inför oron att folkets förslag om allmän och lika rösträtt skulle falla och extremister ta till våld.

Men den socialdemokratiska ministern Värner Rydén sa: »Landet går inte sönder om vi hålla ihop», vilket också blir ett återkommande tema i Stefan Löfvens färd genom det Sverige han vill vara med om att bygga.: Sverige går inte sönder om vi håller ihop.

Kanske är berättelsen också en vink åt Liberalerna om deras gemensamma historia för att skydda och värna demokratin, och införa allmän och lika rösträtt, i strid med Högern.

Ett starkare samhälle är ett tryggare samhälle, är Löfvens budskap till publiken när han säger:

»i varje steg där ska samhället finnas där vid din sida och säga, du är inte ensam, vi är med, vi håller ihop.

I detta samhälle ska fler anställas i välfärden, det ska satsas på utsatta skolor, på vården, skolan omsorgen, liksom på poliser, utifrån de valprioriteringar som tidigare presenterats. Språkplikt ska bli den där puffen som ger nyanlända utbildning och nya chanser i livet. Flickor och pojkar ska leva sitt liv som de vill i frihet utan förtryck.

–Bildning som gjort mitt liv möjligt ska ges till alla barn i alla klasser och vi kan göra det om vi håller ihop, säger Löfven som konstaterar:

–  Vi har nu stora överskott och den lägsta statsskulden på 41 år. Det beror på att 300 000 fler är i arbete sedan vi tillträdde, den högsta sysselsättningen som något EU-land någonsin haft.

Det är ni som gjort denna samhällsförändring möjlig, konstaterar han vidare och poängterar att pengarna inte ska användas till att sänka skatter utan att stärka välfärden och höja pensioner. Där ingår också en satsning på bättre pensioner .

-–Ålderdom ska inte vara detsamma som fattigdom, utan frihet och trygghet, det är socialdemokratisk politik säger statsministern.

Under Socialdemokraternas dag har det också varit en mångfaldsparad i Visby, med ett stort antal deltagare.

Mångfaldsparad i Visby 2018. Foto Jenny Lindahl

 

Stefan Löfven får mycket starka applåder när han säger:

»Det kokar inom mig när jag hör att nazister är här och att det leder till att unga RFSL inte vågar komma hit, de har inte här att göra det är ett demokratiforum. Vårt land ska aldrig låta antidemokratiska krafter använda demokratin för att förgöra den!«

Han talar om – och till Hédi Fried, som överlevde Auschwitz som säger om avhumaniseringen av människor: Vänj dig aldrig.

Jag kommer att ta striden för svensk demokrati som är präglad av respekt och humanitet så att vi aldrig mer faller ner i hatets mörker. Jag ska använda vår röst överallt för att försvara människors okränkbara värde, det vill jag använda min stund på jorden till, för dig Hédi Fried och för alla oss.

För Löfven och Socialdemokraterna är årets valrörelse »en folkomröstning om välfärden«, men i talets avslutning tar han till större ord än så:

»Kära åhörare det är dags för oss att välja vilken sida av historien vi vill stå på Demokratin var inte bara resultat av historiska beslut av Verner Rydén och andra utan tusentals kvinnor och män som slet för sin rösträtt.

Svenska arbetare och tjänstemän, socialdemokrater, frisinnade och liberala krafter valde att inte ge makten till folk som spred hat och konspirationsteorier, de höll ihop landet och byggde ett Sverige som slog världen med häpnad.

Vi måste alla fatta vårt eget belsut och axla vårt anvsvar och välja att stå på rätt sia i historien och säga till våra barn och barnbarn:

I en tid av polarisering och extremism stod jag upp. Vi gjorde det tillsammans, vi höll ihop.«.

Stefan Löfven vill se ett samhälle som ger skydd och stöd.

TALET I KORTHET

VÄDRET: Bästa möjliga med stor publik 4100 personer, rekord hittills.

PUBLIKKONTAKT: Stark symbios med taggad publik, som jublar åt talet.

TEMA: Det starka välfärdssamhället ger både frihet och skydd.

BLOCKGEMENSKAP: Nej, regeringskamraten MP nämns inte, istället den demokratiska historien av samarbete med liberaler och frisinnade.

LÖNTAGARPERSPEKTIV: Ja, här finns undersköterskans vardag, liksom lärarnas och polisernas.

UTSPEL På Roma äldreboende presenterade Socialdemokraterna sitt nya pensionsförslag där målet är att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska vara 70 procent av slutlönen. För att nå målet krävs ett stegvis längre arbetsliv men även högre avgifter.

ROLIG: Ja, några självironiska skämt går hem hos publiken.

PERSONLIGT: Ja, väver in bitar ur sitt liv sin vision av hur även andras liv ska kunna bli lika bra och kärleksfullt som hans.

Inlägget Stefan Löfven vill se ett Sverige som håller ihop dök först upp på Dagens Arena.

Visby stod upp för mångfald

Det blev stor uppslutning när RFSL Gotland för andra året bjöd in till en mångfaldsmarsch genom Visby i protest mot nazisternas närvaro.

Det kändes som att tåget aldrig tog slut när demonstranterna passerade hörnet på biblioteket, ned mot Almedalsparken, i slutet av marschen. På andra sidan gatan, under uppsikt av vad som såg ut som några få poliser, stod ett trettiotal medlemmar från Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, uppradade.

– Vad fan är det för kärlek ni pratar om? utbrast en kvinnlig NMR-deltagare surt mot en av demonstranterna.

Det var dock ingen i Mångfaldsparaden som lät sig tystas, och några minuter senare avlöste jublen och applåderna varandra när talare som Jan Björklund (L), Gustav Fridolin (L) och Tobias Billström (M) äntrade scenen för korta appeller.

Maria Sääf och Anneli Weiner demonstrerade för mångfald.

Maria Sääf och Anneli Weiner lyssnade på talen under ett träd snett bakom scenen.

– Jag är här för att försvara det öppna samhället och demokratin, sa Maria Sääf.

Hon är kritisk till att NMR fått tillstånd fått demonstrera överhuvudtaget, och tycker att polisen har överskattat sin förmåga att se till att skydda säkerheten i Visby under nazisternas närvaro.

– Jag tycker att det är svagt att polisen säger att de har tillräckligt med resurser för att klara säkerheten, säger hon.

Gustav Fridolin talar.

Anneli Weiner tycker att det är dags att goda krafter i samhället slutar ta demokratin och friheten för givna.

– Vi lutar oss mot lagar och regler, men vi behöver medvetandegöra oss och mobilisera kring det öppna samhället, säger hon.

En man har anhållits misstänkt för misshandel med hatbrottsmotiv i samband med att en kvinna blev misshandlad när hon höll i en regnbågsflagga igår kväll.

NMR har fått polistillstånd att hålla stillastående demonstrationer en timme i taget under tre dagar på Hamnplan i Visby, men de har visat sin närvaro på många håll i stan under det senaste dygnet.

Inlägget Visby stod upp för mångfald dök först upp på Dagens Arena.

S vill höja pensionsavgiften: »Viktigaste beskedet hittills i valrörelsen«

Den första maj lovade Stefan Löfven 600 kronor mer i plånboken för de fattigaste pensionärerna. Nu kommer det efterlängtade löftet om höjd pensionsavgift. 

Socialdemokraternas Almedalen-utspel rör pensionerna. Enligt det nya S-löftet kommer Stefan Löfven att försöka driva igenom en höjd ålderspensionsavgift.

Målet är att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt ska vara 70 procent av slutlönen.

Enligt Magdalena Andersson är det dock inte dagens 50- och 60-åringar som ska räkna med att bli en del av den nya 70-procentiga pensionen. Det gäller snarare för dem som idag är i 20- eller 30-årsåldern.

Socialdemokraterna vill höja pensionsavgiften med 1,29 procentenheter så att den blir totalt 18,5 procent av lönen. Socialdemokraterna beräknar att förslaget kommer ge omkring 1 000 kronor mer per månad i dagens penningvärde för en genomsnittspensionär.

Reformen kommer lanseras inför de borgerliga partierna i den så kallade Pensionsgruppen. Stefan Löfven förutsätter att förslaget, även om de höjda insättningarna kommer att kosta arbetsgivarna 15 miljarder kronor mer per år,  får ett brett politiskt stöd.

Höjda pensionsavgifter är någonting som så väl LO och AMF, som tidigare generaldirektör för  Riksförsäkringsverket, och alla pensionärsorganisationerna har efterfrågat. LO och AMF har dock föreslagit att inbetalningarna skulle höjas med två procentenheter.

Men LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är ändå nöjd.

– Det här är det viktigaste beskedet hittills i valrörelsen. Vi har länge påpekat att pensionerna måste höjas kraftigt för vanligt folk som slitit ett helt arbetsliv. Att Socialdemokraterna lyssnat visar att vår samverkan ger resultat, säger han i ett pressutskick.

Läs mer: 40 års arbete gör liten skillnad på pensionen

Så sent som i maj sa Fredrik Lundh-Sammeli (S), ordförande för riksdagens socialförsäkringsutskott, till Dagens Arena att frågan om nivån på inbetalningarna till den allmänna pensionen är viktig, men att Socialdemokraterna inte hade något sådant förslag.

Socialminister Annika Strandhäll (S) kommenterade i mars  att den enda långsiktiga lösningen på pensionsnivåerna var höjd pensionsålder.

– Vi kan inte låtsas som att det dilemmat inte finns. Ska vi ha en rimlig pension måste den finansieras, antingen genom att vi jobbar längre eller med allt högre avgifter som snart blir orimliga. Då återstår att jobba längre, sa ministern då.

Nu vidgar Socialdemokraterna verktygslådan för att komma åt problemen.

– Alla som har jobbat ett helt liv har rätt till en bra pension, inte bara höginkomsttagare som kan spara privat eller har en bra tjänstepension. Nu riskerar många pensionärer att bara få runt hälften av slutlönen i pension i framtiden. Så ska vi inte ha det i Sverige, sa Stefan Löfven när han presenterade nyheten på Roma äldreboende på Gotland.

Tidigare har åtgärder presenterats från både Pensionsgruppen och Socialdemokraterna som har försökt komma åt problematiken att pensionsnivåerna för många som redan har gått i pension är så låga att det är svårt att ekonomiskt gå runt. Bland annat har grundskyddet i pensionssystemet stärkts och den 1 maj i år lovade Stefan Löfven 1,2 miljoner pensionärer ekonomiskt tillägg till den allmänna pensionen, som mest 600 kronor i månaden före skatt.

Tidigare idag kom även SKL och facken överens om att ingen av de tidigare anställda i kommuner och landsting ska kunna få sin tjänstepension sänkt. Det var runt årskiftet som 150 000 pensionärer fick besked om sänkt tjänstepension på upp emot 1500 kronor i månaden. Den situationen är nu löst.

Inlägget S vill höja pensionsavgiften: »Viktigaste beskedet hittills i valrörelsen« dök först upp på Dagens Arena.

Psykiatrispecialist: M-förslag om kortad sjuktid för depression kan få svåra konsekvenser   

Utmattningssyndrom och depression är inte bara förenade med ångest, nedstämdhet och sömnsvårigheter, utan också med plågsam nedsättning av koncentration, närminne och inlärningsförmåga. Moderaternas förslag om kortad sjuksrivningstid för »lättare psykiatriska diagnoser« får insatta att haja till, skriver Anna Liljerot, specialist i psykiatri, Stockholm.

Vid ett seminarium under Almedalsveckan lade riksdagsledamot Johan Forsell (M) fram Moderaternas förslag om förändringar av sjukförsäkringen.

Att man vill återinföra sin tidigare reform med bortre tidsgräns för sjukpenning är väntat, trots att det är omdiskuterat huruvida reformen ens fick effekt avseende återgång i arbete.

Mer överraskande är Moderaternas förslag angående »lättare psykiatriska diagnoser«, med vilket man bland annat avser depression och utmattningssyndrom. För dessa tillstånd anser man tidsgränsen bör kortas för en första prövning av rätt till sjukpenning i relation till andra arbeten.

»Lättare psykiatriska tillstånd«? Där hajar den som är insatt i frågan, som yrkesverksam, anhörig eller drabbad, till. Både utmattningssyndrom och depression är inte bara förenade med ångest, nedstämdhet och sömnsvårigheter, utan också med plågsam nedsättning av koncentration, närminne och inlärningsförmåga.

 • Att läsa rubrikerna i tidningen kan vara lika tungt som att läsa två kapitel i en roman. Att skriva inköpslista kan ta en halvtimme, eller vara helt oöverstigligt.
 • Att lämna huset kan kräva en kraftansträngning som leder till en sömnlös natt. Det är också tillstånd med långsamt tillfrisknande och lång återhämtningstid.

I Försäkringsmedicinskt beslutsstöd, Försäkringskassans hjälpmedel för sjukskrivande läkare, står att vid utmattningssyndrom med kvarstående kognitiva svårigheter, vilket är snarare regel än undantag, kan tiden för heltidssjukskrivning vara upp till ett år eller mer.

Att under de omständigheterna börja ett nytt arbete, oavsett kravnivå, är för de flesta en enorm ansträngning och mycket energikrävande. Energi som skulle behövas för att skapa hälsofrämjande levnadsvanor, klara av psykologisk behandling, eller bara lyckas gå ut på promenad.

Även arbeten med låga krav kräver inlärning av arbetsuppgifter, hur varorna ska ställas i hyllan i mataffären, eller hur biljetten ska stämplas i spärren. Ett arbete är inte heller bara arbetsuppgifterna, utan också den sociala kontexten, där energiåtgången för att lära känna nya arbetskamrater är stor även för den friska.

Lägg också till bilden att de yrkesgrupper som ofta anses ha arbetsförmåga inom annat arbete är akademikeryrken med lång utbildning. Inom den grupp hittar vi många kontaktyrken, som lärare, läkare, socionomer – grupper som löper hög risk för utmattningssyndrom. Flera av dem är dessutom bristyrken med samhällsbärande ansvar.

I socialförsäkringsrapport 2016:7 finns siffror som stödjer samband mellan väntetid till vårdcentral och länets sjuktal. Ju längre väntetid, desto högre sjuktal för länet. Allmänläkare är också en yrkesgrupp med höga frekvens av sjukskrivning för utmattningssyndrom.

Utöver detta kastas långa och kostsamma utbildningar i sjön i ivern att få så många som möjligt tillbaka i arbete så fort som möjligt. Ett samhällsekonomiskt resursslöseri helt i paritet med NKS.

Redan vid dagens gräns på 180 dagar sker det att en allmänläkare sjukskriven på halvtid för utmattning får indragen sjukpenning om hen inte väljer att byta sin halvtid på vårdcentralen mot ett arbete som anses ha lägre krav på kognitiv förmåga.

En halv läkare mindre på vårdcentralen innebär förlängda väntetider till läkarbesök, och i sin tur alltså en ökad risk för ökande sjuktal på gruppnivå. Utöver detta kastas långa och kostsamma utbildningar i sjön i ivern att få så många som möjligt tillbaka i arbete så fort som möjligt. Ett samhällsekonomiskt resursslöseri helt i paritet med NKS.

Jag vill hoppas och tro att man från Moderaternas håll kan ha ödmjukheten att se över konsekvenserna av sitt förslag. Det andra förslaget som framkom i debatten var ju så hoppingivande. Att arbetsgivare med höga sjuktal ska åläggas särskild kontroll.

Enligt *SLSOs läkarförenings rapport från 2017 hade Stockholms landstingsanställda kvinnliga specialister i allmänmedicin 23,1 sjukdagar per år, och kvinnliga specialister i psykiatri 28,1. Detta i jämförelse med riksgenomsnittet på 14,1 för kvinnor i Sverige 2017.

Ett guldläge för Stockholmsmoderaterna att föregå med gott exempel och sopa rent framför egen dörr.

Med lika delar hopp och oro inför framtiden

Anna Liljerot, specialist i psykiatri, Stockholm

*Fotnot: SLOs läkarförening är en sektion av Stockholms läkarförening

Inlägget Psykiatrispecialist: M-förslag om kortad sjuktid för depression kan få svåra konsekvenser    dök först upp på Dagens Arena.

Just nu: Alliansen håller pressträff

Allianspartiernas fyra partiledare kallar till pressträff. Klockan 11:00 möter de pressen i Visby och budskapet är tydligt: 

Det är Socialdemokraternas dag i Almedalen idag. Men på torsdagsförmiddagen kallade  de fyra allianspartiernas partiledarna till en pressträff.

I samlad trupp går Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor från Clarion Hotel till Wisby Strand Kongresscenter.

Tillsammans ska de presentera en gemensam reformagenda. Fyra olika delar ska utgöra agendan. Idag presenterar det en av dem – den om trygghet.

Alliansen vill bland annat se

 • En specifik lönesatsning riktad mot polisen
 • Slopa dagens system med automatsik villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden
 • Längre straff om man begår brott inom gäng relaterad kriminalitet

 

*Texten uppdateras

 

Inlägget Just nu: Alliansen håller pressträff dök först upp på Dagens Arena.

Ta kampen om tiden!

Det pågår en kamp om tiden på svensk arbetsmarknad. Det är en kamp mot timme-för-timme-anställningar, mot deltidsanställningar, delade turer, SMS-anställningar, visstidsanställningar, mot hyvling av timmar.

I november 2016 gav en dom i Arbetsdomstolen grönt ljus för arbetsgivare att minska arbetstiden för anställda utan uppsägningstid, uppsägningslön eller hänsyn till anställningstid.

De så kallade Coop-domen gav arbetsgivare rätt att hyvla timmar utan förvarning, utan förhandling och utan att behöva respektera turordningsreglerna. Sedan dess har enbart  Handelsanställdas förbund haft fler än 500 hyvlingsförhandlingar. Den senaste hölls i Visby, mitt under Almedalsveckan. Ett företag med 11 anställda, där fem tvingas gå från heltid till 25 timmar i veckan, och från en lön på 23 200 före skatt till 15 200 kr i månaden, före skatt.

Kampen står också om rätten att inte behöva arbeta för mycket.

För över 100 år sedan vann arbetarrörelsen, i Sverige och i andra europeiska länder, den stora striden om åtta timmars arbetsdag. Sedan dess har Richard Owens formel från 1816 varit norm: åtta timmars arbete, åtta timmars fritid, åtta timmars vila. Först handlade det om 48 timmars arbetsvecka, sedan 40, nu jobbar många 37,5 timmar i veckan. Åtta timmar om dagen har förblivit norm för en heltidsanställning,

Men ingen strid är vunnen för evigt. Den här veckan lägger den österrikiska regeringen fram ett förslag om att införa 12 timmars arbetsdag. Arbetsgivare får rätt att kräva 12 timmar, utan förhandling, så länge det inte bryter mot EU:s arbetstidsregler: 48 timmar i veckan utslaget på ett helt år. Det kan alltså innebära tvång att acceptera 12-timmars pass fem dagar i veckan, i veckor och månader.

Den österrikiska regeringen är en koalition mellan Moderaternas motsvarighet och främlingsfientliga FPÖ, den österrikiska motsvarigheten till Sverigedemokraterna. En koalition som kan bli verklighet i Sverige efter den 9 september i år.

Förslaget om 12 timmars arbetsdag har lett

Förslaget har lett till de största fackliga demonstrationerna på årtionden, över 100 000 demonstrerade i Wien i lördags.

Längst fram på scenen stod stenläggaren Günter från Wiens arbetarstadsdel Donaustadt, med en 17 kilo tung gatsten. Han lyfter redan idag 1,3 ton bara mellan arbetsdagens början kl 6 och sin (obetalda) frukostrast kl 9. På knä, med sin rygg. På en åtta timmars arbetsdag lyfter han 3,4 ton.

Bredvid honom en pressad tjänsteman som med stress och utbrändhet, måste bära ansvaret för misstag som görs i slutet av en 12-timmarsdag.

Men det är inte bara stenläggare som får en orimlig arbetsdag om arbetstiden utökas till tolv timmar. Bredvid Günter på scen stod tjejen i grönsaksdisken som lyfter tonvis med banankartonger och lådor med vattenmeloner, och killen på lagret som lyfter, bär och packar hela dagarna.

Bredvid honom en pressad tjänsteman som själv, med stress och utbrändhet, måste bära ansvaret för de misstag som görs i slutet av en 12-timmarsdag. Och alla ställde frågan: vem ska hämta barnen på förskolan, om förskolan ens är öppen längre när arbetsdagen är slut? Vem ska hjälpa till med läxorna, och vem ska hinna titta till gamla mamma?

Strejker planeras, och de österrikiska Socialdemokraterna vill se en folkomröstning.

Österrikes motsvarighet till Svenskt näringsliv, Wirtschaftskammer, har producerat en absurd reklamfilm för förslaget, där tecknade figurer i barnsliga pastellfärger sjunger «När det går bra för en, går det bra för alla».

Titeln på den populära nidlåten är såklart »När det går bra för näringslivet – då går det bra för näringslivet«

För det är så det är. Ökad »flexibilitet« för arbetsgivaren, eller »en modern anställningstrygghet« som Centerpartiet kallar det, innebär mindre makt för de anställda. Mindre möjlighet att förena jobb med familj, att ha råd att bo, att leva drägligt.

När det går bra för näringslivet – då går det bra för näringslivet. Hur det ska gå bra för alla oss andra – det måste vi ständigt vara beredda att ta strid om.

Inlägget Ta kampen om tiden! dök först upp på Dagens Arena.

Sidor